Kiasman julkisivuremontissa uudistettiin myös savunpoistoa

Kiasman julkisivuremontti: savunpoiston saneeraus

Helsingin keskustan yksi tunnetuimmista maamerkeistä, Kiasma, on ollut julkisivuremontin kohteena. Pääsimme auttamaan ja konsultoimaan arvokkaan kiinteistön julkisivussa sijaitsevien savunpoistolaitteiden saneerauksessa.

"Savunpoistokumppanilta saa avaimet käteen -ratkaisut, mikä helpottaa valtavasti koko urakkaa. Ihmettelen, miksei markkinoilla ole enemmän Savunpoistokumppanin kaltaisia toimijoita, sillä tarvetta olisi. Ainoa syy miksi en suosittelisi Savunpoistokumppanin apua muille on se, että toivon itsekkäästi, että heillä ei tule olemaan liikaa töitä ja aikaa olisi aina meille."

Tommi Nick, vastaava työnjohtaja, Rakennus Oy Antti J. Ahola

Pääurakoitsijana Kiasman julkisivuremontissa toimi Rakennus Oy Antti J. Ahola, jonka kanssa teimme tiivistä yhteistyötä koko projektin ajan. On ollut mukava kuulla, että pystyimme tarjoamaan konkreettista apua ja lisäarvoa isoon hankkeeseen. Kohteeseen pääsimme ensimmäistä kertaa tutustumaan syksyllä 2021 ja julkisivuremontti saatiin valmiiksi marraskuussa 2023.

Monimutkainen kokonaisuus vaati savunpoiston erityisosaamista

Kiasman julkisivu on suurelta osin tehty suurista merialumiinilevyistä. Julkisivulevyihin on istutettu myös savunpoistoluukkuja ja savunpoistojärjestelmää ohjaa suhteellisen monimutkainen ohjausautomaatio. Kaikki julkisivuun liittyvät IV-kanavat piti saada saneerauksen yhteydessä lämpöä eristäviksi, mikä aiheutti lisähaastetta savunpoiston kannalta. Lisäksi saneeraus haluttiin toteuttaa niin, että olemassa olevia kaapelointeja voidaan hyödyntää. Ehdottomana vaatimuksena oli tietenkin myös se, että rakennuksen ulkonäön täytyy pysyä ennallaan.

Kiasma savunpoistoluukku julkisivusaneerauksen yhteydessä
Kiasma savunpoistoluukku sivukuva

Paikalle tarvittiin siis savunpoiston erityisosaamista, joten meidät kutsuttiin apuun. Menimme paikan päälle kartoittamaan tilanteen ja selvittämään tarkemmin, mitä vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi on. Voimme paljastaa, että edes meille tämä tapaus ei ollut aivan yksinkertainen.

Pidimme yhteisiä suunnittelupalavereita kohteesta kokonaisuutena vastaavan LVI-Nelosten, pääurakoitsijan Rakennus Oy Antti J. Aholan, tilaajan edustajien ja suunnittelijoiden kanssa. Meidän roolimme oli konsultoida tässä tapauksessa savunpoistolaitteiden osalta, mitä olemassa oleva järjestelmä mahdollisti ja miten meidän näkemyksemme mukaan tilanteessa olisi järkevintä edetä.

Löysimme ratkaisun, jolla kaikki toiveet saatiin täytettyä

Eniten teimme käytännön yhteistyötä Rakennus Oy Antti J. Aholan väen kanssa. Yhteistyö sujui erittäin hyvin ja vakuutuimme heidän osaamisestaan. Yhdistämällä heidän erinomaisen osaamisensa korjausrakentamisessa ja julkisivurakenteissa sekä meidän erikoisosaamisemme savunpoistoon liittyvissä kysymyksissä löysimme iloksemme ratkaisun, joka täytti kaikki kohteen vaatimukset.

Lämmöneristävyys saatiin kuntoon asentamalla uudet savunpoistoluukut merialumiiniluukkujen taakse. Kaikki luukut ja ohjausautomaatio uusittiin. Muutostöihin liittyi meidän osaltamme myös savunpoiston avaajalaitteiden, ohjauskeskuksien ja –painikkeiden asennus- ja käyttöönottotyöt. Kaikki saatiin toteutettua niin, että kaapelointeja ei tarvinnut uusia ja kohteen loistelias ulkonäkö saatiin säilytettyä entisellään.

Kuten kaikissa kohteissa, testasimme savunpoistolaitteiston toimivuuden ja laadimme asiaan kuuluvat dokumentit tehdyistä muutoksista ja lisäyksistä sekä järjestelmän toimivuudesta.

Kiasman savunpoistolaitteistoa
Kiasma savunpoisto ohjauspaneeli

Asiantuntemusta ja kokemusta tarvitaan saneerauskohteissa

Olemme tyytyväisiä pitkäikäisestä ja kestävästä lopputuloksesta. Kiasma on hyvä esimerkki tyypillisestä saneerauskohteesta, sillä parhaimman ratkaisun löytäminen vaatii asiantuntemusta ja kokemusta. Tämän kaltaisissa tapauksissa tulee ymmärtää, miten olemassa oleva laitteisto toimii ja miten siihen voidaan liittää uusia osia, niin että kaikki sopivat yhteen sekä laitteiden että savunpoistoon liittyvän lainsäädännön puolesta.

Savunpoisto on näin pääurakoitsijan näkökulmasta usein ei kenenkään maalle kuuluva asia. Tämä on joskus haastavaa, sillä pitäisi pystyä varmistamaan, että myös savunpoiston osalta työt hoidetaan laadukkaasti viranomaissäädökset huomioiden. Savunpoistokumppanilta saa avaimet käteen -ratkaisut, mikä helpottaa valtavasti koko urakkaa. Ihmettelen, miksei markkinoilla ole enemmän Savunpoistokumppanin kaltaisia toimijoita, sillä tarvetta olisi. Ainoa syy miksi en suosittelisi Savunpoistokumppanin apua muille on se, että toivon itsekkäästi, että heillä ei tule olemaan liikaa töitä ja aikaa olisi aina meille.”, Tommi Nick, vastaava työnjohtaja, Rakennus Oy Antti J. Ahola.

Alkuun en ollut edes kunnolla tietoinen, että suoraan savunpoistoon erikoistuneita asiantuntijayrityksiä on edes olemassa. Kun urakan laajuus ja monisyisyys selvisi, olimme iloisia, että olimme saaneet Savunpoistokumppanin kaltaisen toimijan mukaan. Heiltä saimme paljon apua ja lisäarvoa niin suunnitteluun kuin käytännön tekemiseen. Savunpoistokumppanin tapa toimia on ihmisläheinen ja ratkaisukeskeinen. Isossa hankkeessa on tärkeää olla ammattimaiset yhteistyökumppanit, ja sitä Savunpoistokumppani on. Suosittelen mielelläni heidän apuaan myös muille.”, Wiljami Seppänen, työnjohtaja, Rakennus Oy Antti J. Ahola.

 

Savunpoistokumppani logo
Savunpoistokumppani

Savunpoistokumppani

p. 010 581 7100 myynti@savunpoistokumppani.fi
Soita meille
Soita meille! p. 010 581 7100