Savunpoisto - Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet tälle sivuille useimpia kysymyksiä ja vastauksia liittyen erityisesti savunpoistojärjestelmiin ja niiden huoltoon. Muista hyödyntää myös maksuton oppaamme, josta löydät hyödyllistä lisätietoa savunpoistoon liittyen! Oppaan lataaminen on täysin maksutonta, eikä vaadi yhteystietojesi jättämistä.

Hyvä tietää savunpoistotermeistä 

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Käytämmekin tällä sivulla alalle vakiintunutta sanastoa ja termistöä, jossa järjestelmän osia ovat esim. savunpoistoluukku, savunpoistopuhallin ja savunpoistokeskus. Kokonaisuudesta puhuttaessa käytämme termiä savunpoistojärjestelmä. 

Usein kysytyt kysymykset

Savunpoiston päätarkoitus on turvata ihmisten poistumista ja helpottaa pelastustoimen työtä. Esim. kerrostalossa palo ei useinkaan ole samassa tilassa kuin mistä savua poistetaan, vaan palo on esim. asunnossa ja savunpoiston avulla tuuletetaan porraskäytävää. Näin turvataan poistumista sekä helpotetaan ja nopeutetaan palokunnan toimintaa.  Lue tarkemmin savunpoiston tarkoituksesta ja toimintaperiaatteesta täältä.

Koneellisessa savunpoistossa savua poistetaan puhaltimien avulla. Savunpoistopuhaltimet ovat erityisesti matalissa ja hyvin tehokasta savunpoistoa vaativissa kohteissa käytetty savunpoistotapa. Yleisempi toimintatapa on painovoiman avulla toimiva savunpoisto, joka perustuu siihen, että kevyempi kuuma ilma poistuu tilasta avoimen savunpoistoluukun tai -ikkunan kautta. Raikkaan korvausilman saanti esim. avoimen oven kautta on molemmissa savunpoistotavoissa oleellinen osa savunpoiston tehokasta toimintaa.

Savunpoistolaitteiston huoltoliikkeen tulee olla asiantunteva savunpoistolaitteita asentava liike. Huollosta on tehtävä huoltoraportti / huoltotodistus.

Savunpoistolaitteet on huollettava ja testattava valmistajan ohjeiden mukaisesti. Pelkästään mekaanisesti toimivat luukut testataan avaamalla ja sulkemalla luukut (niin että ne jäävät toimintakuntoisiksi). On kuitenkin huomioitava, että laitteissa saattaa olla varaosia, jotka on vaihdettava määräajoin. Esimerkiksi lämpösulakelangat on vaihdettava kolmen vuoden välein.

Sähköisissä järjestelmissä olisi tarkastettava laitteiston toiminta varavoimalla ja jos akusto toimii varavoimana, niin akkujen kapasiteetti tulisi todentaa. Laitteissa on usein myös muita toimintoja.

Valmistaja määrittelee laitteiston huoltovälin. Huoltoväli on pääsääntöisesti yksi vuosi, mutta joillakin laitteilla on puolen vuoden huoltoväli.

Useimmat laukaisukeskukset ilmoittavat huollon tarpeesta merkkivaloin tai äänin – myös laukaisupainikkeet voivat ilmaista huollon tarpeesta merkkivalojen tai -äänien avulla.

Järjestelmät ilmoittavat yleisimmistä vikatilanteista tai huoltovälin täyttymisestä. Ota yhteyttä asiantuntevaan huoltoliikkeeseen. Savunpoistokumppani toimii koko Etelä-Suomen alueella.

Esimerkki savunpoistokeskuksesta. (Actulux SVM-24V-5A)
Esimerkki savunpoiston laukaisupainikkeesta (D+H RT-45)

 

Nykyaikaiset savunpoistokeskukset on varustettu usein huoltolaskureilla. Huoltolaskuri muistuttaa siitä, että huollot tulee tehtyä ajallaan. Huoltolaskurin uudelleenajoittaminen vaatii usein oman laitteistonsa.

Katso tästä Savunpoistokumppanin savunpoistohuollon palvelun kuvaus.

Huoltosuunnitelman voi tehdä laitteistosta vastaava henkilö tai huoltoliike. Suunnitelman on noudatettava mm. laitevalmistajien ohjeita, joiden avulla varmistetaan savunpoistolaitteiston asianmukainen huolto ja testaus.

Savunpoiston laukaisukartan tai -kaavion ensisijainen tehtävä on tulipalotilanteessa kertoa palokunnalle selkeästi savunpoiston toiminta-alueet. Mikäli savunpoistolaitteisto on vain porrashuoneessa, niin laukaisukartta ei ole useinkaan vaadittu, mutta savunpoiston toiminta ja savulohkot olisi hyvä olla merkittynä palokunnan tauluun.

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta sanoo asiasta kohdassa 2.3.2: ”Oleskeluun ja kulkuun tarkoitetuilla rakennuksen tasanteilla sijaitsevat ikkunat, luukut ja muut vastaavat aukot on mitoitettava kestämään henkilökuorma, mikäli putoamisvaara on olemassa.”

Asetuksen ohjeistuksessa tarkennetaan putoamisvaaran osalta seuraavaa: Suojarakennetta ei tarvita, jos ikkunan tai luukun kehysrakenteen yläosa on vähintään 700mm korkeudella tasanteen pinnasta. Sisäänpäin aukeavat luukut tulee varustaa suojavarustuksella kaikilla katto- ja ulkotasanteilla.

Kyllä on! SPK-Huolto uudisti nimensä 1.1.2022 Savunpoistokumppaniksi. Yrityksen omistuksessa, henkilöstössä tai toimintatavoissa ei tapahtunut muutosta, vaan vain nimi muuttui kuvaamaan paremmin yrityksen tarjoamaa palvelua.

Tutustu maksuttomaan savunpoisto-oppaaseemme

Haluatko oppia ymmärtämään paremmin savunpoistoon liittyviä tärkeitä käsitteitä ja lainalaisuuksia? Olemme tehneet sinulle valmiin oppaan, joka helpottaa asioiden sisäistämistä. Ole hyvä!

Lataa opas

Etkö löytänyt etsimääsi, tai etkö ole aivan varma, mistä lähteä liikenteeseen?

Anna meidän auttaa! Soita meille, niin ratkaistaan yhdessä savunpoistoon liittyvä kysymyksesi helposti ja vaivattomasti. Tavoitat meidät arkisin klo 8-16 numerosta: 010 581 7100.

Ota yhteyttä
Soita meille
Soita meille! p. 010 581 7100