Savunpoistolaitteiden varaosat

Meidän kauttamme on saatavissa kaikkien Suomessa myytävien merkkien yleisimmät savunpoistolaitteiden varaosat.

Moottoritoimisissa savunpoistolaitteistoissa eli järjestelmissä, joissa savunpoistoluukun tai -ikkunan avaajalaitteet toimivat sähkömoottorilla, on suhteellisen vähän tarvetta varaosille. Laukaisukeskuksen varavirta-akut on selvästi yleisin vaihdettava osa näissä järjestelmissä. Akkujen käyttöikä on normaalisti 3-5 vuotta, ja niiden kunnon tarkastamiseksi niille tulisi suorittaa kuormitustestaus määräaikaishuollon yhteydessä. Jotkin laitevalmistajat ohjeistavat vaihtamaan akut kahden vuoden välein riippumatta niiden kunnosta. Useimpia savunpoistokeskuksissa käytettäviä akkuja on saatavilla asiantuntevissa akkuliikkeissä.

Kaasujousitoimisissa savunpoistoluukuissa tai -ikkunoissa on vaihdettavana varaosana luonnollisesti kaasujouset, joiden avulla ne avautuvat. Ne ovat verrattain pitkäikäisiä, kun ne on asianmukaisesti asennettu. Kaasujousien lisäksi näissä luukuissa on erilaisia laukaisumekanismeja, jotka vaihtelevat valmistajan mukaan. Näissä mekanismeissa esiintyy erilaisia vaihdettavia varaosia, joista yleisin on ns. lämpösulakelanka (puhekielessä myös lämpölanka, tinalanka), jonka avulla järjestelmä suorittaa laukaisun joko lämpötilan noustessa tietyn raja-arvon yli, tai jos järjestelmässä on sähköllä toimiva etälaukaisu, laukaisu voidaan tehdä myös laukaisupainikkeelta. Suosittelemme, että lämpösulakelangan vaihtaa asiantunteva savunpoistolaitteisiin erikoistunut huoltoliike, koska lämpösulakelangan virheellisestä asentamisesta saattaa helposti aiheutua järjestelmään toimintahäiriö: joko laukaisu ei toimi tai virheellinen asennus voi vioittaa laukaisukeskusta. Myös avausmekanismin säädöt ja luukun kunto tulisi tarkastaa lämpösulakelangan vaihtamisen yhteydessä.

Muita yleisimpiä varaosia savunpoistolaitteissa ovat järjestelmästä ja avausmekanismista riippuen esim. laukaisupainikkeen lasit (”riko lasi ja laukaise”), ponnepullot, sähkönallit ja lasisulakkeet (eli lasiampullit) tai esim. kupumallisen savunpoistoluukun kuvun kiinnikkeet ja niiden suojahatut, magneettitoimisten luukkujen magneetit, jne.

Savunpoistolaitteiden varaosat - esimerkkejä

Savunpoisto: vaijeritoimisen laitteen laukaisukotelo
Vaijeritoimisen savunpoistoikkunan laukaisukahvan kotelo.
Ponnepullo, kaasupatruuna, ponnekaasutoimisen savunpoistolaitteen ponnepullo
Ponnekaasulla toimivan savunpoistolaitteen ponnepullo. Pulloja on eri kokoisia, kuvan pullo on kapasiteetiltaan 38g.
Savunpoistolaitteiden varaosa: lämpösulakelanka
Lämpösulakelankoja käytetään monissa kaasujousitoimisissa avaajalaitteissa laukaisuun. Lanka sulaa joko sähkövirran vaikutuksesta (laukaisu painikkeen kautta) tai lämpötilan vaikutuksesta. Kun lanka sulaa poikki, savunpoistoluukku aukeaa.
Savunpoistolaitteiden varaosia: lämpösulakkeet eli lasiampullit, vihreä ja punainen
Lasisulakkeilla toimivissa savunpoistolaitteissa sulakkeet sulavat lämmön vaikutuksesta ja laukaisevat savunpoistoluukun tai -ikkunan. Punaiset on tarkoitettu sprinkleröimättömään tilaan ja vihreät sprinkleröityyn. Vihreät sulavat korkeammassa lämpötilassa, eivätkä näin ollen vaikuta sprinklerien toimintaan.

Savunpoistokumppanin kehittämiä korjauksessa käytettäviä varaosia

Savunpoistolaitteiden varaosat ovat tärkeässä roolissa huoltotoiminnassamme ja olemmekin kehittäneet useita omia varaosaratkaisuja yleisimpiin savunpoistohuolloissa esiin nousseisiin korjaustarpeisiin.

Yhtenä esimerkkinä on sivusaranoitujen ikkunoiden korjaussarja. Savunpoistokäytössä varsinkin painavammat sivusaranoidut ikkunat ovat haasteellisia, koska ikkunan avautuessa ikkunan paino rasittaa ikkunan puitteita ja saranoita. Lopulta käy usein niin, ettei ikkuna enää avaudu ja/tai sulkeudu savunpoistokäytössä. Ikkunan puitteiden korjaaminen on useimmiten työläs ja sitä kautta kallis vaihtoehto. Tähän ongelmaan olemme kehittäneet rullamekanismilla toimivan korjaussarjan, joka edesauttaa ikkunan avautumista ja sulkeutumista. Korjaussarjan avulla sivusaranoidulle ikkunalle saadaan usein vuosia lisää käyttöikää ja näin savunpoistoikkunan uusiminen voidaan usein tehdä esim. laajemman ikkunasaneerauksen yhteydessä. Korjaussarja toimii myös monissa sivusaranoiduissa ikkunoissa, jotka eivät ole savunpoistokäytössä.

Tuotemerkkejä, joita savunpoistolaitteissa esiintyy

Yleisimpiä tuotemerkkejä savunpoistolaitteissa ovat: Keravent (Keraplast), D+H, Actulux, JIS Automation, Stig Wahlström (SWOY), Movetec, Harikko, Jampa, Roca, Mingardi, Simon RWA (esim. SHEV3), Schüco, Geze, Supermaster ja STG-Beikirch. Lisäksi laitteita löytyy ainakin seuraavilla tuotemerkeillä: Terotek, Multielektro, Saku, Multimat (Dewert), Giesse, Aprimatic, Greschalux ja Esmi.

Call Now ButtonSoita meille!
Verified by MonsterInsights